Even voorstellen…

 

Mijn moeder had dementie

Dit (zie foto) ben ik met mijn moeder Adri (* 13 feb. 1938 - † 14 sep. 2017) op het Museumplein in Amsterdam. Zij noemde de ziekte 'mijn vergeethoofd'. Zij had al een aantal jaar de diagnose dementie toen ze verhuisde naar Savelberg te Gouda. Als familie zijn wij heel tevreden over de inzet en menselijke zorg van Savelberg.

 

We wilden er wat van maken. Maar het vraagt enorme flexibiliteit om het voor je naaste zo aangenaam mogelijk te maken. En liefst ook voor jezelf! Terugkerende vraag: waar kun je het samen over hebben?

 

Het 'IK-BEN-boek', met korte verhalen uit haar leven, bleek een aantrekkelijk en behulpzaam middel. Mijn zus heeft de tekst aangeleverd en veel van de foto's. Ik heb er een boek van gemaakt. Ik vroeg me af: hoe zorg ik dat mijn moeder er zelf zo lang mogelijk plezier van heeft. Daarom heb ik, vanuit mijn vak als grafisch vormgever, gekozen voor een mooie, rustige en optimaal leesbare vormgeving. Reacties en ervaringen van haar dagelijkse zorgers waren eveneens positief. Door gewoonten, waarden en achtergronden van mijn moeder beter te kennen hielp dat om meer te betekenen voor Adri.

 

Missie: meer momenten-van-genoegen voor mensen met een vergeethoofd

De herkenning door mijn moeder bij het lezen en kijken en het plezier dat wij, mijn zus, vader, ik, maar ook anderen!, met haar hadden door middel van haar IK-BEN-boek, dát gunnen we iedereen. Daarom willen we naasten van alle mensen met dementie in Nederland de mogelijkheid geven om met laagdrempelige, betaalbare en gebruiksvriendelijke middelen de (levens)verhalen van de mens met dementie vast te leggen, zódanig dat de mens met dementie zijn / haar herinneringen zo lang mogelijk zelfstandig kan en wil raadplegen. Het draagt bij aan het welzijn van alle betrokkenen.

 

Het verhaal in 20 minuten

We vertellen graag over de ervaringen en het IK-BEN-boek concept aan groepen, casemanagers en zorgprofessionals bij zorgorganisaties op locatie. En in Alzheimer Café's. Bent u benieuwd? Nodig ons uit voor een vrijblijvende toelichting.

 

Sinds 2016 wordt het IK-BEN-boek aangeboden aan familie van mensen die verhuizen naar Savelberg te Gouda. De IK-BEN-boeken (met toestemming van familie!) liggen steeds onder handbereik. Daardoor zijn ze ook door zorgprofessionals makkelijk in te zetten voor, zoals ik dat noem: momenten-van-genoegen. Een praatje of tijdens de persoonlijke verzorging blijkt die kennis heel nuttig. Voor mensen thuis zijn de eerste goede ervaringen binnen via PlusZorg te Gouda. En het IK-BEN-boek is nu ook beschikbaar voor mensen thuis.